Bilim insanları, Mars’ın sırlarını çözmeye bir adım daha yaklaşırken, bu keşif uzay araştırmalarında yeni bir dönemi işaret ediyor.
Bildiğiniz gibi Mars’ın suyla dolup taştığı artık bir sır değil. Günümüzde, Kızıl Gezegen’in Jezero kraterinin havadan çekilmiş görüntüleri (aşağıda gösterildiği gibi), suyun bir zamanlar bu havzaya akıp, ardında nehirler, akarsular ve büyük bir gölün izlerini bıraktığını gösteriyor. Yaklaşık üç milyar yıl önce, büyük bir okyanus dünyanın büyük bir bölümünü kaplamış olabilir. O zamanlarda Mars sadece paslı kırmızı değildi; büyük bölgeler maviydi.
Ancak büyük bir soru işareti hala duruyor: Mars bir zamanlar ne kadar suya sahipti? Yeni araştırmalarda, gezegen bilimciler muhtemel bir aralık belirlediler. Ve bu aralıkta, Mars’taki su miktarı, okyanuslarla kaplı Dünya ile rekabet edebilir düzeydeydi.
Mars’ta büyük keşif! Bildiğiniz herşeyi unutun çünkü tarih baştan yazılacak!
“Hipotez, Mars’ın çok miktarda suya sahip olduğunu öneriyor,” dedi Colorado, Boulder’daki University of Colorado’dan bir gezegen jeoloğu olan ve yeni araştırmanın yazarlarından olan Bruce Jakosky, Colorado, Boulder Üniversitesi’nden bir gezegen jeoloğu ve Journal of Geophysical Research: Planets dergisinde yayımlanan yeni araştırmanın yazarlarından biri. Jakosky aynı zamanda NASA’nın Mars Atmosferi ve Uçucu Evrim (MAVEN) misyonunun baş araştırmacısıdır, bu misyon şu anda Kızıl Gezegen’in yörüngesinde bir uzay aracıdır.
Araştırmacılar, suyun nereye gittiği konusunda kilit bir soruya odaklandılar: Ne kadarı uzaya kaybedildi; ne kadarı Mars kayaları ve mineralleri tarafından emildi; ne kadarı kutuplardaki buzullarda dondu; ne kadarı eski bir okyanustan kalan gömülü buz olarak korundu; ve ne kadar su Mars’ın kabuğuna sızdı? “Suyun uzaya kaybı,” ciddi bir kayıp alanı veya “batık” olarak görülüyor. Mars, kısmen güneş ışınımının etkileri nedeniyle yalıtıcı atmosferini yavaş yavaş kaybetti. Sonuçta Mars’ın bir zamanlar kalın olan atmosferi azaldı ve su bollukları kaçtı. Bu yalıtıcı örtü olmadan gezegen kurudu.